Za nami Małopolski Festiwal Smaku w Wygiełzowie – Jerzy Milewski zdobywa II nagrodę w kategorii producentów

Barszcz krakowski na zimno, gulasz kartoflany z pieczenią kasztelańską, kołacz drożdżowy czekoladowy, okładki galicyjskie z rodzynkami, cynamonem i miodem czy kasza krakowska z grzybami, szczawiem i ziołami – to tylko niektóre z przysmaków, jakich mogli skosztować uczestnicy Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wygiełzowie. W wydarzeniu wzięli udział Iwona Gibas z zarządu województwa oraz radni województwa Kinga Skowrońska i Rafał Kosowski.

Po przerwie spowodowanej pandemią znów możemy się spotkać i razem rozsmakować w naszych produktach regionalnych. Promujemy nasze dziedzictwo kulinarne, produkty i potrawy przygotowane według najstarszych, tradycyjnych receptur. Małopolski Festiwal Smaku, to każdorazowo powrót do korzeni, dający możliwość skosztowania tego, co w naszym regionie jest najsmaczniejsze i najcenniejsze

– mówi marszałek Witold Kozłowski.

Szefem festiwalowej kuchni w Wygiełzowie był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami. Było smacznie, pysznie, radośnie i kolorowo!

Złociste miody, wędzone sery, tradycyjne wędliny, świeżo tłoczone soki, chrupiące pieczywo, ryby z krystalicznych wód – takie właśnie są przysmaki oferowane przez małopolskich producentów: pachną, smakują, są absolutnie wyjątkowe. O tym, wszystkim mogliśmy się przekonać podczas niedzielnego wydarzenia w Wygiełzowie

– dodaje Iwona Gibas z zarządu województwa.

Festiwalowi towarzyszył quiz wiedzy o Małopolsce i Konkurs na najsmaczniejszy produkt. W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich zwyciężyło KGW w Rudzach przygotowując karpia po Rudzku. II miejsce zdobyło Stowarzyszenie KGW Twórczych Kobiet Polanka Wielka za szynkę wieprzową z kością pieczoną w piecu, a III miejsce przypadło KGW Ostrężnica i Łany za ziemniaki pieczone z kwaśnym mlekiem.

Natomiast w kategorii Producenci najlepsza okazała się Cukiernia Lodziarnia Melba przygotowując sorbet serwatkowy o smaku truskawkowym. II miejsce trafiło do Pstrąga z Orawy za przygotowanie pstrąga, a III miejsce zdobyła Lavendziarnia Stoki 6 i Lavendynka, czyli lemoniada lawendowa.

Festiwal zakończyły występy zespołów regionalnych i koncert zespołu Skaldowie. Tych, którzy nie dotarli do Wygiełzowa zapraszamy jeszcze do Miechowa 22 sierpnia i do Krynicy-Zdroju 3 i 4 września. 

źródło tekst i foto: malopolska.pl

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Drukuj stronę Drukuj stronę